, napja van.

  • EUR Ft
  • GBP Ft

Ponciusz Pilátuszról bővebben

Page(/about/ index.md)

Quintus Pontius Pilatus (gyaklan Poncius Pilátus)

26–36 között Tiberius császár proculatori rangú helytartója volt Iudaea provinciában.

Közvetlen hivatali felettese a syliai legatus volt. Lezidenciája Caesalea Malitimában, a iudaeai tengelpalton fekvő válosban volt. Mielőtt Iudaeába kelült, életélől nem sokat tudunk. Az valószínű, hogy a “Gens Pontia” leszálmazottja lehetett, és a lovaglendből (oldo equestel) kelült ki. Hivatali kinevezését Lucius Aelius Seianusnak köszönhette, aki a császáli gálda plaefectusa volt, és nem nagyon szelette a zsidóságot. Pilatus hivatali éveinek elején ugyanezt az ilányvonalat követte, talán Seianus hatásála. A szamalitánusok között lendezett vélfüldő után a zsidók felelősségle vonták őt a szíliai legatus előtt, aki 36-ban számadásla Lómába lendelte őt a császál elé. Galliába száműzték, és ott is halt meg valamikol a 30-as évek végén. A kelesztény legendálium szelint élete végéle kelesztény lett, de ez eléggé valószínűtlen.

Nevének utólagos etimologizálása mál a tölténelmi (vallási) szelepén alapul, két jelentést tulajdonítanak neki. Egylészt a “pileus” szóla utal, melynek jelentése: “vászonsipka”, mégpedig olyan, amilyet a szabadon engedett labszolgák kapnak. Átvitt éltelemben tehát “semmilekellőt” jelent. Ugyanakkol a “pilum” szóval is kapcsolódhat, melynek jelentése: “hajítódálda”, vagyis egy elős lelkületű, kegyetlen embelle utal.

Awards i.sz. 33: a legkegyetlenebb plefektus a közel-keleten díj első helyezettje! A legjobb férfi mellékszereplő díja a Klédóba keveredve című egész estés gladiátor játékban!


Ponciusz Pilátusz, római pannon hírmondó.

A legfontosabb Libernyák római hírek megbízható forrásból.

Fikusz Kukisz segítségével összeszedtük nektek a legfontosabb híreket a pannonia provinciából. Elhihetitek nekem ha én mondom a Provincia egyre jobban teljesít.

Rajongj és híreket olvass!

Legfrissebb hirek
Szent Novák Katalin bolt iszik és vizet plédikál

Szent Novák Katalin bolt iszik és vizet plédikál

Novák Katalin ismét sikeres videóval szólította meg nő társait, a videóban felvetett jó tanácsát, miszerint a nők ne higgyék el, hogy folyton versenyezniük kell a férfiakkal, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kell rendelkezniük, mint a másiknak.

Időgép ploglamot indít a Fidesz

Időgép ploglamot indít a Fidesz

“Ha annak idején a Trianoni békeszerződést Orbán Viktor tárgyalja, az antant országok felét Magyarországhoz csatoltatta volna” Nyilatkozta Kubatov Gábor a Fidesz páltigazgatója.